Με πνευματική χαρά πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024 η Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης, με την ευλογητική παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου – Αγίου Μερκουρίου, στο Επισκοπείο, με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Αλεξανδράκη, Ιεροκήρυκα και Διευθυντή του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με θέμα: “ΠOIMANTIKEΣ ΠPOΣEΓΓIΣEIΣ MEΣA AΠO TA ΠPOΓPAMMATA TOY IΔPYMATOΣ ΠOIMANTIKHΣ EΠIMOPΦΩΣHΣ ΣE ΣYΓXPONA ΠPOBΛHMATA THΣ KOINΩNIAΣ“.
Η Σύναξη ξεκίνησε με την προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου κ. Καλλινίκου, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄ για την πολύτιμη συμβολή του στη διαρκή ποιμαντική επιμόρφωση του κλήρου σε όλη την Ελλάδα, μέσα από τις δράσεις του Ι.Π.Ε. και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον π. Θεολόγο, τόσο για την παρουσία του, όσο και για την πνευματική προσφορά του, στην Ιερά Μητρόπολη Άρτης
Ο π Θεολόγος, αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου Β, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Άρτης κ. Καλλίνικο για την πρόσκληση και την εγκάρδια φιλοξενία και εξήρε την άριστη συνεργασία με τον Συντονιστή του Ι.Π.Ε για την Μητρόπολη Άρτης, π. Νικόλαο Κακόχρηστο καθώς και με όλους τους Ιερείς της Μητροπόλεως Άρτης. Ακολούθως ανέπτυξε την ενότητα: «Ποιμαντικές Προσεγγίσεις μέσα από τα Προγράμματα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως σε Σύγχρονα Προβλήματα της Κοινωνίας » και ανέλυσε την επιτακτική ανάγκη οι Ιερείς να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία. Επεσήμανε ότι ο ιερέας, ως πνευματικός πατέρας καλείται να προσφέρει ουσιαστική στήριξη σε όσους δοκιμάζονται από δυσκολίες όπως μοναξιά αποξένωση, ασθένεια, και πλήθος άλλων προβλημάτων , δίνοντας έμφαση στη δημιουργία κοινοτήτων αγάπης και αλληλεγγύης και στο μοναδικό δίκτυο διακονιάς που αναπτύσσεται στις ενορίες και παρέχει ουσιαστική παραμυθία σε όσους έχουν ουσιαστική πνευματική ζωή. Παρουσιάστηκε η ανάγκη κατανόησης των βαθύτερων αιτιών και η ανάπτυξη κατάλληλων ποιμαντικών προσεγγίσεων σε κρίσιμα βιοηθικά ζητήματα, σε συνεργασία και με ειδικούς επιστήμονες και ανέδειξε την ουσιαστική συμβολή του καταρτισμένου ιερέα, ο οποίος με πρακτικές λύσεις και υποστήριξη στους νέους, τα ζευγάρια και τις οικογένειες, ενισχύει τη συνοχή και την πνευματική καλλιέργεια στο πλαίσιο της χριστιανικής ζωής. Ανέφερε ότι μέσα από τα δωρεάν πιστοποιημένα προγράμματα του ΙΠΕ, οι ιερείς εκπαιδεύονται και ενισχύονται στο ποιμαντικό τους έργο, αποκτώντας τα εργαλεία που χρειάζονται για να προσεγγίζουν με αγάπη, κατανόηση και αποτελεσματικότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην αξιοποίηση της επιστήμης ως συμπληρωματικών γνώσεων, αλλά και στην ανάπτυξη προσωπικών αρετών όπως η υπομονή, η ταπείνωση και η διάκριση.
Κλείνοντας, ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλίνικο για την υποδοχή και την συνεργασία, και όλους τους Ιερείς της Μητροπόλεως για την ενεργή συμμετοχή τους και ακολούθησε γόνιμος διάλογος υπό το πρίσμα της ποιμαντικής καθοδήγησης του Σεβασμιωτάτου. Ευχήθηκε δε, το Άγιο Δωδεκαήμερο να είναι για όλους μια περίοδος πνευματικής αναγέννησης, ειρήνης και χαράς στα έργα όλων.
Στο τέλος της συνάξεως, ο Αντιδήμαρχος και καθηγητής του ΕΠΑΛ κ Δημήτριος Ευαγγέλου, προσέφερε με συνοδεία μαθητών του ΕΠΑΛ Άρτης ένα συμβολικό δώρο στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ζητώντας την ευχή και την πατρική του ευλογία, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την πολύτιμη στήριξή του στο έργο της Εκκλησίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απένειμαν και αναμνηστικό δώρο στον π. Θεολόγο Αλεξανδράκη για τη συμβολή του στο έργο της ποιμαντικής επιμόρφωσης.
Στη συνέχεια ο π. Θεολόγος είχε συνάντηση εργασίας υπό τον π. Νικόλαο Κακοχρήστο στον Ιερό Ναό Αγίου Μαξίμου του Γραικού με τους ιερείς που είχαν πάρει φορητούς υπολογιστές, οπού παρουσίασε τον Ενοριακό Ψηφιακό Κόμβο και ενημέρωσε για τη χρήση του, ενός πρωτοποριακού εργαλείου που ενισχύει την ποιμαντική δράση των Ενοριών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή «Ενορία», που δημιουργήθηκε από το ΙΠΕ και είναι ενσωματωμένη στους φορητούς υπολογιστές που είχαν δοθεί στους ιερείς της Μητροπόλεως. Η εφαρμογή αυτή σχεδιάστηκε για να καλύψει τις διοικητικές ανάγκες των Ιερέων, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης που απλοποιεί τις καθημερινές διαδικασίες, ενώ διευκολύνει την οργάνωση και τη λειτουργία των Ενοριών. Παράλληλα, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ των Ιερέων και του ποιμνίου τους.