Σειρά συναντήσεων που πραγματοποιήθηκε την Άνοιξη του 2017 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί μίλησαν για το για το έργο τους αλλά και γενικότερα για την σχέση του Χριστιανισμού με την Παράδοση και τον Νεοελληνικό Πολιτισμό, ενώ τον διάλογο συντόνισε ο π. Ευάγγελος Γκανάς.
Συνάντηση με τον Δημήτρη Νόλλα
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
O Δημήτρης Νόλλας γεννήθηκε το 1940 στην Αδριανή Δράμας από γονείς Ηπειρώτες. Μεγάλωσε στην Αθήνα, περιπλανήθηκε στην Εσπερία για να γυρίσει και πάλι οριστικά στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα νουβέλες και μυθιστορήματα.
Στις σελίδες των βιβλίων του προβάλει πάντα ο ήρωας που συνειδητοποιεί πως σημασία έχει να μπορείς να ζήσεις τη δικιά σου ζωή και να μπορείς να την αλλάζεις όταν έρχεται η ώρα∙ τη δικιά σου ζωή, και να το κάνεις κάθε φορά ριζικά και αποφασιστικά.
Οι ήρωες του ταξιδεύουν μέσα στην ιστορία και μέσα στον τετραπέρατο κόσμο, αλλά οι πιο ώριμοι απ’ αυτούς τελικά επιστρέφουν εθελούσια στη γενέθλια γη, καθώς συνειδητοποιούν ότι το αλλού πάντα τους απογοητεύει, γιατί κάθε φορά επιβεβαιώνει την αδυναμία τους να το αντέξουν για καιρό και να το ανταλλάξουν με το εδώ.
Συνάντηση με τον Νίκο Ξυδάκη
Λίγα λόγια για τον δημιουργό
O Νίκος Ξυδάκης γεννήθηκε το 1958 στον Πειραιά, κατάγεται από τη Μύκονο και μεγάλωσε στη Σύρο. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Οδοντιατρική, χωρίς ποτέ να ασκήσει το επάγγελμα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης και εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων, δημοσιογράφος και τεχνοκριτικός σε εφημερίδες και περιοδικά. Διατέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.
Ως επαγγελματίας γραφιάς, από το 1984 και μετά, υπήρξε ακάματος χαρτογράφος της νεοελληνικής ευαισθησίας, βαθύς ανατόμος των κατακλυσμιαίων αλλαγών και μεταλλάξεων του καιρού μας, χρονογράφος ενός χρόνου που περνά αφήνοντάς μας να αναζητούμε τι χάθηκε και τι παραμένει ζωντανό μέσα μας.
Συνάντηση με τον Νίκο Πορτοκάλογλου
Λίγα λόγια για τον δημιουργό
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου γεννήθηκε στο Βόλο το 1957, αλλά τέσσερα χρόνια αργότερα η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου ζει έκτοτε.
Αρχίζει να γράφει και να ηχογραφεί τραγούδια το 1982 με το συγκρότημα Φατμέ. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ακολουθεί προσωπική διαδρομή. Έχει κυκλοφορήσει πολλούς δίσκους κι έχει συνεργαστεί με πολλούς άλλους δημιουργούς.
Στα τραγούδια του ο ηλεκτρικός ήχος συνδυάζεται με τους παραδοσιακούς δρόμους, η Δύση διαλέγεται με την Ανατολή και το παρελθόν προσεγγίζεται με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον.
Συνάντηση με τον Χρήστο Κεχαγιόγλου
Λίγα λόγια για τον δημιουργό
Ο Χρήστος Κεχαγιόγλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1960. Από τα δεκαεπτά του χρόνια ασχολήθηκε με την ζωγραφική. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης και σκηνοθεσία στην Σχολη Χατζίκου στην Αθήνα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Paris I στο Παρίσι μελετώντας τις σχέσεις κινηματογράφου και ζωγραφικής.
Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Παράλληλα με την ζωγραφική είναι δημιουργός πολλών πειραματικών, εικαστικών ταινιών και videos, multimedia εφαρμογών και installations που παρουσιάστηκαν σε αίθουσες τέχνης και φεστιβάλ. Έργα του Χρήστου Κεχαγιόγλου διαθέτουν μουσεία και συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Πιστεύει πως η τέχνη είναι ένα βάλσαμο για την ψυχή, απευθύνεται σε όλους λυτρωτικά, μεταφέροντας την ελευθερία των πάμπολλων διαστάσεων μας.