Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών η εναρκτήρια ενημερωτική ημερίδα παρουσίασης των νέων προγραμμάτων επιμόρφωσης των κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας που υλοποιούνται από το Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών . Τα προγράμματα εντάσσονται στο πλαίσιο της Πράξης υπό τον τίτλο «Ανάπτυξη ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού σε υπηρεσίες, κοινωνικής πρόνοιας με έμφαση στις δομές της Εκκλησίας» (MIS 5004190) του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας , κ. Καλλίνικος, αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γεώργιος Καλαντζής, εκπρόσωποι του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχ. Συμεών Βολιώτης, κληρικοί και στελέχη των Ιερών Μητροπόλεων. Στη διάρκεια της Ημερίδας ανεγνώσθησαν ευχετήριες επιστολές για ευόδωση των σκοπών της νέας επιμορφωτικής περιόδου εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και του Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιου, διά του γενικού διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Δρ. Κων. Ζορμπά.
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, τον γενικό συντονισμό της είχε ο Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Οι εισηγητές, κ. Κων. Καλτσάς, επιστημονικός σύμβουλος του Ι.Π.Ε., και κυρία Χρ. Αϊβαλώτου, υπεύθυνη συντονισμού και εποπτείας της Πράξης, παρουσίασαν το θεσμικό-επιστημονικό και το διοικητικό-οργανωτικό σκέλος υλοποίησης των προγραμμάτων. Οι ομιλητές έδωσαν λεπτομερείς διευκρινίσεις στα ερωτήματα των παρευρισκομένων συντονιστών των Ιερών Μητροπόλεων, από τις οποίες θα ξεκινήσει η νέα επιμορφωτική περίοδος (2017-2020), ενώ αναφέρθηκαν στο υπόβαθρο της ίδρυσης και λειτουργίας του Ι.Π.Ε, το ολοκληρωθέν θεσμικό πλαίσιο που παρέχει πιστοποιημένη επιμόρφωση, αναγνωρίσιμη σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο, τους στόχους, τη διαδικασία και τον Οδηγό Υλοποίησης της Πράξης, που προβλέπει την πραγματοποίηση 240 προγραμμάτων και τη συμμετοχή 7.200 κληρικών, λαϊκών στελεχών και συνεργατών και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Η δημιουργία ενός Δικτύου Επιμόρφωσης, η ζωτικής σημασίας συμβολή σε αυτό των συντονιστών-«κρίκων» κάθε Μητρόπολης, η διαρκής αξιολόγηση και ο προσδιορισμός των διαφορετικών αναγκών κάθε περιοχής, η διαμόρφωση ηλεκτρονικής βάσης και τράπεζας θεματικών ενοτήτων, ο εμπλουτισμός του επιμορφωτικού υλικού, η σύνταξη και ανανέωση του Μητρώου Εκπαιδευτών, ήταν ορισμένα από τα θέματα που εθίγησαν αναφορικά με το παρόν και τις ευοίωνες προοπτικές που ανοίγονται, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης, με συστηματικό τρόπο και επιστημονική μεθοδολογία, θεσμικής καινοτομίας.
Κατά την απογευματινή, επίσημη έναρξη της παρουσίασης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος, επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη στήριξης, όσο το δυνατόν περισσότερο, αυτής της προσπάθειας, που ξεκίνησε πριν από χρόνια, στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, από μια «μικρή σπίθα», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, και σήμερα έχει εξαπλωθεί, προσφέροντας έναν ποιμαντικό-παιδαγωγικό τρόπο αντιμετώπισης των πολλαπλών σημερινών προκλήσεων και προβλημάτων των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας. Υπογράμμισε δε ιδιαίτερα την καταλυτικής σημασίας συμβολή στην προσπάθεια αυτή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος τον ακολούθησε στο βήμα. Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Καλαντζής αναφέρθηκε στους ορατούς καρπούς αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία, όπως τόνισε, υπερβαίνει και έχει αποκτήσει ήδη αντίκρισμα πέρα από τα όρια της χώρας, χαρακτηρίζοντας το θεσμό αυτό της Εκκλησίας ως ιδανική περίπτωση για ένα μέλλον αντάξιο της ιστορίας μας. Ακολούθως, απηύθηνε σύντομο χαιρετισμό, ο καθηγητής του ΑΤΕΙ Αθήνας, κ. Γαβριήλ Αμίτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο έργο που επιτελεί το Ι.Π.Ε., εκφράζοντας το ενδιαφέρον του ακαδημαϊκού ιδρύματος για συνεργασία με το Ι.Π.Ε.
Ακολούθησε η εισήγηση του Μητροπολίτη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, αναπληρωτή προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Π.Ε., ο οποίος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και την πορεία του Ι.Π.Ε. από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας το θεμελιώδη στόχο του, την «ποιμαντική των ποιμένων», μια ποιμαντική, που στηρίζεται στη σύζευξη θεωρητικής γνώσης και βιωματικής εμπειρίας. Στη συνέχεια παρουσίασε στοιχεία από τον απολογισμό των μέχρι σήμερα υλοποιηθέντων προγραμμάτων, η πιστοποίηση στα οποία συνεισφέρει όχι μόνο στην προαγωγή και μισθολογική εξέλιξη των κληρικών, αλλά παρέχει, μέσω του συστήματος αναγνώρισης των διδακτικών μονάδων, το δικαίωμα περαιτέρω αναβάθμισης των σπουδών των κληρικών και λαϊκών χάρη στις συμφωνίες συνεργασίας που έχει ή πρόκειται να συνάψει το Ι.Π.Ε με ακαδημαϊκά ιδρύματα στο πλαίσιο της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του.
Στην εισήγηση που ακολούθησε, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, κ. Γαβριήλ, μέλος του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του σε ένα χωρίο από τον Μεγάλο Πατέρα της Εκκλησίας, Αγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, ο οποίος τόνιζε τη ζωτική σημασία της επιμόρφωσης για τους ιερείς, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «τέχνη». Ο ομιλητής, παρουσίασε στη συνέχεια σημαντικά ευρήματα από μια πολύ πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 48 Ιερές Μητροπόλεις με θέμα την επιμόρφωση κληρικών και λαϊκών. Εξ αυτών, οι 9 σχεδόν στους 10 απάντησαν για τη μεγάλη ωφέλεια και τα θετικότατα στοιχεία που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα, ενώ επεσήμαναν την ουσιαστική αρωγή στην άσκηση της ποιμαντικής τους διακονίας. Οι απαντήσεις που δόθηκαν στα ερωτηματολόγια θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση των θεματικών ενοτήτων που θα υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.
Στη συνέχεια, μίλησε ο επιστημονικός σύμβουλος του Ι.Π.Ε., κ. Κων. Καλτσάς, ο οποίος τόνισε την τεράστια επιτυχία και την επέκταση της πρωτοβουλίας σε όλη τη χώρα, παρουσιάζοντας ακολούθως τα βασικά στοιχεία της Πράξης, που έχει ως κύριο στόχο την αναβάθμιση, τη βελτίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των κληρικών και λαϊκών στελεχών, αλλά και ευρύτερων ομάδων που προσφέρουν ανάλογες, κοινωνικοπρονοιακού χαρακτήρα, υπηρεσίες (ενορίες, νοσοκομεία, γηροκομεία, φυλακές, κέντρα ψυχικής υγείας, στήριξης οικογένειας, κ.λπ.). Οι θεματικές ενότητες θα είναι δέκα και χωρίζονται σε δύο σκέλη. Οι πρώτες τέσσερις θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται άμεσα και θα ακολουθήσουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο οι υπόλοιπες έξι. Ο ομιλητής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συστηματική οργάνωση της όλης διαδικασίας (ανίχνευση αναγκών, επικαιροποίηση δεδομένων, διαρκής αξιολόγηση, οργανωμένος τρόπος επιλογής των εκπαιδευτών που θα εντάσσονται στο Μητρώο), ενώ υπογράμμισε τα πολλαπλά οφέλη που προέρχονται από τη θεωρία και κυρίως από τη βιωματική προσέγγιση, που καθιστά τα προγράμματα ένα ουσιαστικό ποιμαντικό «εργαλείο», μετατρέποντας το θεσμό σε ένα «εργαστήρι» παραγωγής ποιμαντικής γνώσης σε ένα σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον.
Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του διευθυντή του Ι.Π.Ε., Πρωτ. Αδαμάντιου Αυγουστίδη, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Ο ομιλητής, ψυχή της προσπάθειας, όπως επισημάνθηκε από όλους όσοι ανέβηκαν στο βήμα, σκιαγράφησε σε αδρές γραμμές το όραμα, τις αρχικές δυσκολίες οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο νέο, πρωτοποριακό για την ελληνική πραγματικότητα, θεσμό, μια πρωτοβουλία αντίστασης, όπως υπογράμμισε, στη σημερινή παρακμή, τον τρόπο δόμησης του Ι.Π.Ε., το πώς το πρωτοποριακό περιεχόμενο των προγραμμάτων διά βίου μάθησης, επιχειρεί να απαντήσει στα ζέοντα, σύγχρονα αιτήματα ακολουθώντας, ταυτόχρονα, επιστημονικούς όρους «ολικής ποιότητας». Στη συνέχεια, ο εισηγητής αναφέρθηκε στην εκκλησιολογική υπόσταση του εγχειρήματος, τονίζοντας την ανάγκη καθιέρωσης ενός νέου θεσμού, της «ποιμαντικής των ποιμένων», συνεχίζοντας τη δημιουργική παράδοση της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο. Πρότεινε δε, την καθιέρωση ενός συγκεκριμένου κληρικού, υπεύθυνου για την επιμόρφωση σε κάθε Μητρόπολη, και το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης ενός ιδιαίτερου οφικίου. Καταλήγοντας, υπενθύμισε τα σοφά λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη, ο οποίος είχε «διαμηνύσει» ότι δεν θα προχωρήσουμε εάν δεν πάμε από τα πολλά «εγώ» στο «εμείς».
[Best_Wordpress_Gallery id=”16″ gal_title=”Ημερίδα ΙΠΕ 2018″]