Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε την 28η Φεβρουαρίου 2022 στα Σπάτα Αττικής, σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον Covid-19, το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ» που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».
Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικής στα Σπάτα, τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.
Η συνεδρία του προγράμματος ξεκίνησε με την προσλαλιά του Σεβασμιωτάτου κ. Νικολάου, ο οποίος, από ακαδημαϊκό ύψος αλλά και με ποιμαντικό βάθος, αναφέρθηκε στη σωστή χρήση των εφαρμογών της τεχνολογίας εστιάζοντας ειδικά στην αρετή της «διάκρισης» εκ μέρους του ιερέα, της ωφέλειας ή της φθοράς που μπορεί να προκαλέσει. Επίσης μοιράστηκε με τους παριστάμενους προσωπικές εμπειρίες από τη χρήση εξελιγμένων μορφών τεχνολογικών επιτευγμάτων και σκιαγράφησε πώς αυτές διαμορφώνουν την εξέλιξη του ποιμαντικού έργου. Τέλος δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’, πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. για την δυνατότητα συνέχισης της δια βίου εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου που δίνει στους ιερείς και στα στελέχη της Εκκλησίας.
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε., ο οποίος, αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τη συνεργασία με το Ι.Π.Ε. και τη δυνατότητα που προσφέρει στους κληρικούς, μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων της ενοριακής ζωής. Επίσης περιέγραψε τις πρακτικές πλευρές της σύγχρονης ποιμαντικής ζωής που άπτονται των εφαρμογών της τεχνολογίας, προτρέποντας τους ιερείς να γίνεται συνετή χρήση αυτής από τις ενορίες. Τέλος ευχαρίστησε τον συντονιστή του προγράμματος, Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Κωνσταντίνο Α. Συρίγο, για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά του στην οργάνωση του προγράμματος. Στη συνέχεια ο αν. διευθυντής του Ι.Π.Ε. μίλησε για το αντικείμενο του προγράμματος «Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ» και ειδικότερα αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του προγράμματος το οποίο αποσκοπεί στο να καταδείξει ότι για την Εκκλησία η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι ευλογία Θεού, αρκεί να λειτουργεί με γνώμονα τον άνθρωπο και να ενεργεί για χάρη του.
Ακολούθησε η εισήγηση της ημέρας από τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό Σωμαράκη, Δρ Κανονικού Δικαίου & Υφηγητή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, Γραμματέα Συνοδικών Δικαστηρίων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Προϊστάμενο Ι. Ναού Αγ. Ιωάννου Βουλιαγμένης Ι.Α.Α, με θέμα: ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΡΟΠΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ (MODUS VIVENDI) – Η «ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ» ΚΑΙ Η ΙΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ «ΠΡΟΣΩΠΟΥ» ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ.
Το πρόγραμμα παρακολουθούν νέοι στην ηλικία κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικής.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις θα παρουσιάσουν οι Πανοσ. Αρχιμ. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, Δρ Νομικής – Θεολόγος, Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, Ιατρός – Θεολόγος, και οι κ. Αθανάσιος Κόντης, Δρ. Νομικής –Δικηγόρος, Αθανάσιος Κολιοφούτης, Δρ Θεολογίας, και Γεώργιος Παπαπροδρόμου, Υποστράτηγος ε.α. – Πτυχιούχος Νομικής ΑΠΘ, ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης κυβερνοεγκλήματος.
Μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.