Μια απρόσμενη χαρά είχαν σήμερα εξήντα 60 φοιτητές και φοιτήτριες του Α΄ και Β΄ έτους της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι έτυχαν της δια ζώσης συναντήσεως μετά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄.
Στην συνάντηση αυτή παρευρέθηκε ως εισηγητής ο Διδάσκων της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (στον Τομέα της Ποιμαντικής Θεολογίας) Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος Χριστόφορος Χρόνης, ο οποίος, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο για την καλοσύνη και την αγάπη που έδειξε ανταποκρινόμενος στην επιθυμία των νέων φοιτητών να έχουν μια ουσιαστική συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας (παρ’ όλο το εξαντλητικό πρόγραμμα των καθημερινών συναντήσεων που ο ίδιος έχει), έκαμε μια σφαιρική επισκόπηση στην ποιμαντική δυναμική και στο έργο του Αρχιεπισκόπου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί με λόγια μεστά και επαινετικά για τους οραματισμούς του ιδίου του Μακαριωτάτου, και τους υψηλούς στόχους που έχει θέσει και που επιτυγχάνονται κάτω από τις σοφές κατευθυντήριες συμβουλές του, προς όλους τους στενούς συνεργάτες του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και μάλιστα με την επιστασία του Αν. Διευθυντού του Ιδρύματος Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη.
Κάνοντας μια εκτενή αναφορά στα χρόνια λειτουργίας και στο έργο του Ι.Π.Ε., μιας και ο ίδιος τυγχάνει στενός συνεργάτης αυτού, περιέγραψε τα νέα Επιμορφωτικά Προγράμματα 2021-2023 του Ι.Π.Ε., τα οποία στοχεύουν στην επιμόρφωση νέων κληρικών και στελεχών της εκκλησίας μας και μάλιστα σε ζητήματα αιχμής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα και διήρκησε πάνω από μία ώρα εξαντλώντας κάθε περιθώριο και κάθε πτυχή προβληματισμού των νέων φοιτητών, οι οποίοι κατέφθασαν στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο της Αγίας Φιλοθέης με σκοπό να αντλήσουν εφόδια στην σκέψη τους από τις σοφές επισημάνσεις και τους έμπειρους λόγους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου.
Οι προσδοκίες τελικά δεν αμφισβητήθηκαν, μιας και ο Αρχιεπίσκοπος για ακόμη μια φορά ξάφνιασε την νέα γενιά καταθέτοντας πέρα από το πατρικό του ενδιαφέρον και την αγωνία του για το μέλλον τους. Ο ίδιος αφού πρώτα τους ευχαρίστησε εκ μέρους της Εκκλησίας μας για το ήθος και την δυναμική που αντλούν μέσα από τα διδάγματα της Πατερικής και της Ποιμαντικής Θεολογίας, τους τόνισε την σημασία της προόδου στην ζωή τους. Η ίδια η λέξη “πρόοδος” μας δείχνει κάτι που βρίσκεται σε μια διαρκή ροή που δεν έχει κάτι τι το στατικό κάτι που να αγκυλώνει τις ζωές μας. Στο σημείο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στις καινούργιες γεωπολιτικές εξελίξεις. Μιλώντας με το επιστόμιο του Αποστόλου των εθνών Παύλο αναφέρθηκε στην σημασία των λόγων: “ οὐ γὰρ ἔδωκεν ἡμῖν ὁ Θεὸς Πνεῦμα δειλίας, ἀλλὰ δυνάμεως καὶ ἀγάπης καὶ σωφρονισμοῦ” (προς Τιμ. Β΄-7), μιας και οι ίδιοι ως νέα γενιά θα πρέπει να έχουν ζήλο και θάρρος στην ζωή τους και με πυξίδα τις αρχές και τα πιστεύων τους να προχωρούν προοδεύοντας.
Στο τέλος οι συνεργάτες του Ι.Π.Ε. κα Ιωάννα Κορδοπάτη (υποψ. Δρ Θεολογίας του Α.Π.Θ.), και ο κ. Γρηγόρης Σαχίνογλου ξενάγησαν τον Καθηγητή π. Χριστόφορο Χρόνη – μετά της συνοδείας των φοιτητών αυτού – στους εσωτερικούς χώρους του Ι.Π.Ε., που βρίσκονται εντός του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου, στο παρεκκλήσι της Αγίας, ως και στην κρύπτη αυτής, και διηγήθηκαν από κοινού την ιστορία της ζωής της Αγίας Φιλοθέης και πως αυτή ταυτίστηκε στο πέρασμα των χρόνων με τον συγκεκριμένο χώρο.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων που αποτελούσε και την πατρική οικία της Αγίας Φιλοθέης, η οποία διασώθηκε στο πέρασμα των χρόνων, και όντας ερειπωμένη και σε άθλια κατάσταση, στέφθηκε κάτω από την επιστασία και το ενδιαφέρον του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου Β΄, ο οποίος με την ιδιότητα του αρχαιολόγου και το Αρχιεπισκοπικό του ενδιαφέρον, κατάφερε να μας παραδώσει σήμερα την οικία της Αγίας Φιλοθέης στην πρότερη κατάστασή της, και να δώσει στην Αθηναϊκή κοινωνία την ευκαιρία να την επισκέπτονται.