Από σήμερα το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι πολύ φτωχότερο. Έχασε τον πρωτεργάτη και Διευθυντή του, τον π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη. Έναν σπουδαίο Άνθρωπο, έναν πραγματικό Ποιμένα, έναν σημαντικό Επιστήμονα, έναν ξεχωριστό και ακούραστο συμπαραστάτη και αρωγό σε οποιαδήποτε δράση του, που συμπύκνωνε σε όλη του τη ζωή την επιστημονική γνώση, το ήθος, την ανιδιοτέλεια, την κοινωνική ευαισθησία και προσφορά. Έναν κληρικό που αφοσιώθηκε με όλες του τις δυνάμεις στις αξίες και στα διδάγματα που πηγάζουν από τον ευαγγελικό και πατερικό λόγο της Εκκλησίας και της Θεολογίας, αλλά και από την Επιστήμη γενικότερα, και που διακονούν τον άνθρωπο.
Ο π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης γεννήθηκε το 1957 στον Πειραιά. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Ελληνογαλλικό Κολλέγιο Πειραιά και έπειτα εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1981 και όλα έδειχναν ότι θα μπορούσε να γίνει ένας επιφανής χειρουργός. Η προσωπική του επαφή όμως με τον τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας και νυν Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄, υπήρξε καταλυτική για τον ίδιο. Ήταν εκείνα τα χρόνια που ο ίδιος ο Μακαριώτατος τον προέτρεψε να ειδικευτεί στην Ψυχιατρική, για να μπορέσει να βοηθήσει τους ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας και που πολλές φορές έβλεπε να αντιμετωπίζονται με άσχημο τρόπο από την κοινωνία. Ο π. Αδαμάντιος με την υιική αγάπη που έδειχνε πάντοτε προς τον ποιμενάρχη του, ακολούθησε την πατρική συμβουλή του και έγινε ένας διακεκριμένος ψυχίατρος, ο οποίος προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στον πάσχοντα άνθρωπο. Πρότυπη πράξη αγάπης ήταν η αποασυλοποίηση των νοσούντων του ψυχιατρικού νοσοκομείου της Λέρου και η ίδρυση αντίστοιχων μονάδων στην Ι. Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.
Οι προτροπές και οι πατρικές συμβουλές του Μακαριωτάτου δεν περιορίστηκαν μόνο στο επίπεδο της ακαδημαϊκής του πορείας, αλλά τον συνόδεψαν και στην απόφασή του να εισαχθεί στις τάξεις του κλήρου, λαμβάνοντας την ιερωσύνη από τα χέρια του. Ο π. Αδαμάντιος ως κληρικός ήταν πάντοτε πιστός διάκονος του ιερού θυσιαστηρίου δείχνοντας ιδιαίτερη φροντίδα προς το ποίμνιό του και παρέχοντας τις φωτισμένες συμβουλές του, οι οποίες απέρρεαν από την αγάπη του προς τον άνθρωπο και συνδυάζονταν με την επιστημονική του κατάρτιση.
Με την δυναμική που τον διέκρινε, παράλληλα με την ψυχιατρική ειδικότητα, σπούδασε την θεολογική επιστήμη και σε σύντομο χρονικό διάστημα ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Θεολογίας στον κλάδο της Ποιμαντικής Ψυχολογίας. Ακολούθησαν τα χρόνια της ακαδημαϊκής του πορείας, στα οποία υπηρέτησε με συνέπεια την Ποιμαντική Θεολογία και Ψυχολογία στην Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., φτάνοντας μέχρι την θέση του Καθηγητή.
Ο π. Αδαμάντιος δεν έπαψε ποτέ να είναι στενός συνεργάτης του Μακαριωτάτου. Διετέλεσε επί σειρά ετών Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, συμβάλλοντας στην αρμονική λειτουργία των ενοριών αυτής, και Γενικός Διευθυντής στη Διεύθυνση Ποιμαντικής Μερίμνης, Πολιτισμού και Επικοινωνίας. Υπήρξε ο πρωτεργάτης στην ίδρυση του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς ανέλαβε με μεγάλη προθυμία και ιδιαίτερο ζήλο να κάνει πράξη το όραμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου για την μέριμνα και στήριξη των ποιμένων, την λεγόμενη «ποιμαντική των ποιμένων», υπηρετώντας το από την θέση του Διευθυντή του Ιδρύματος από το έτος 2010 μέχρι την κοίμησή του.
Μέσα σε μία δύσκολη χρονικά περίοδο ο π. Αδαμάντιος κατάφερε παρά τις πολλές υποχρεώσεις του και το βεβαρημένο του προγράμματός του, να κάνει πράξη αυτό που έλειπε από την Εκκλησία. Έναν επίσημο εκπαιδευτικό οργανισμό, ο οποίος ανέλαβε να ενισχύσει τους κληρικούς στο πολύτιμο έργο τους, παρέχοντάς τους σύγχρονη επιμόρφωση βασιζόμενη από τη μία στην μακραίωνη αγιογραφική και πατερική παράδοση της Εκκλησίας και από την άλλη στα πιο σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Κοντά στους κληρικούς το Ι.Π.Ε. έβαλε και βάζει τις οικογένειες των κληρικών, τους συνεργάτες τους, τους εκκλησιαστικούς υπάλληλους, τους εθελοντές, αλλά και όλα τα μέλη της Εκκλησίας, τα οποία επιμορφώνει και τους παρέχει κάθε δυνατή στήριξη για να ανταπεξέλθουν στην διακονία που έχουν επωμισθεί.
Το συγγραφικό έργο του π. Αδαμαντίου υπήρξε πλούσιο και πολύπλευρο. Έγραψε βιβλία, ένα πολύ μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων και δημοσιευμάτων, ενώ είχε πλήθος εισηγήσεων σε επιστημονικά συνέδρια, διδάσκοντας επί σειρά ετών μαθήματα που αφορούσαν την Ποιμαντική Θεολογία και την Ψυχολογία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Υπήρξε εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1997 στο European Council for Pastoral Care and Counseling (ECPCC), του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος, Μέλος της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, πολύτιμος Συνεργάτης του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής (σε πανελλαδική κλίμακα), Ιδρυτικό Μέλος της Παγκόσμιας και Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας κ.α.
Το Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. και σύσσωμο το προσωπικό αυτού, τιμώντας την προσωπικότητα, το παράδειγμα και την παρακαταθήκη του π. Αδαμαντίου, συνεχίζει το έργο του και μεριμνά για την επιμόρφωση και την στήριξη του κλήρου και του λαού της Εκκλησίας μας, καταθέτοντας την μαρτυρία του Χριστού στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.
Καταθέτουμε την τιμή, τον σεβασμό, την προσευχή μας μαζί με τα θερμά συλλυπητήριά μας προς την οικογένεια του π. Αδαμαντίου. Για όλους εμάς ο π. Αδαμάντιος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα μας.
Καλό παράδεισο πολυαγαπημένε μας, Πατέρα Αδαμάντιε…