Την Πέμπτη 22α Σεπτεμβρίου και ώρα 07:30΄ πρωινή πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Λεωνίδου του Γηροκομείου Λεωνιδίου, τηρώντας με ορθότητα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον Covid-19.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας δόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις στους συμμετέχοντες του προηγούμενου επιτυχημένου Εκπαιδευτικού προγράμματος «Οργάνωση και Διοίκηση Ενορίας – Προσφορά προς τον Άνθρωπο» και ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε θέματα που πραγματεύτηκε το πρόγραμμα.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το νέο Επιμορφωτικό πρόγραμμα: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ – ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΙΚΗ», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης: «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».
Η έναρξη του προγράμματος πραγματοποιήθηκε, κατόπιν σεπτής προσκλήσεως του οικείου Ιεράρχου κ. Αλεξάνδρου, σε σχετική αίθουσα του Γηροκομείου Λεωνιδίου, παρουσία όλων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, από τον Διευθυντή του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Παν. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Αλέξανδρο. Στην έναρξη της εκδηλώσεως ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις ειλικρινείς φιλικές και εγκάρδιες ευχαριστίες του προς το σεπτό πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, ο οποίος ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως μεριμνά και αγωνιά για την διαρκή και ουσιαστική, κατάρτιση των στελεχών (κληρικών και λαϊκών) της Εκκλησίας.
Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε στο ακροατήριο τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Παν. Αρχιμανδρίτη κ. Θεολόγο Αλεξανδράκη. Ο π. Θεολόγος, ευχαριστώντας εν πρώτοις τον Σεβασμιώτατο για την νέα αυτή ευγενική πρόσκληση, μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, για την ολοκλήρωση του νέου αυτού Επιμορφούμενου προγράμματος, τονίζοντας ότι η δυναμική του όλου εγχειρήματος και οι προσπάθειες οι οποίες καταβάλλονται, τελούν πάντα υπό τις ευχές και την σκέπη του Αρχιεπισκόπου.
Θερμές ευχαριστίες επεφύλαξε ο π. Θεολόγος στους σεβαστούς πατέρες, σε όλους τους παρευρισκόμενους συμμετέχοντες, και στον Αιδ. Πρωτ. Σωτήριο Αθανασούλια για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά του στην οργάνωση του προγράμματος, σε πλήρη καθοδήγηση και άοκνη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου.
Η ομιλία του π. Θεολόγου, επικεντρώθηκε στην ουσία και στο αντικείμενο του προγράμματος, έτσι όπως αυτό αποτυπώνεται στον τίτλο: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ – ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΙΚΗ». Βασικός άξονας και σκοπός του είναι η (κατά το ανθρωπίνως δυνατόν) πληρέστερη κατάρτιση των κληρικών στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως· στους τρόπους που δύναται ο Ιερέας να γαληνεύει την ψυχή του εξομολογούμενου με έμφαση κυρίως στην Παράδοση της Εκκλησίας μας.
Ακολούθως, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος, ο οποίος με την πολυετή πείρα του στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως τόνισε την ανάγκη συνεχούς επιμορφώσεως του Κλήρου της Εκκλησίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής μας. Σήμερα πολλοί άνθρωποι προστρέχουν στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως ή στη βοήθεια της Εκκλησίας γενικότερα, για να βρουν σ΄ αυτήν κάποιο στήριγμα ή για την αντιμετώπιση μεγάλων πνευματικών και κάθε είδους προβλημάτων τους, πολλά από τα οποία ήταν άγνωστα στο παρελθόν. Το έργο της καθοδήγησης του λαού του Θεού επιτελείται μεν με τη Θεία Χάρη, αλλά προϋποθέτει και γνώση των προβλημάτων, κατανόηση, ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ όσων επιτελούν το ίδιο έργο, ταπείνωση και προσευχή.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ως άνω επιμορφωτικού προγράμματος, οι επόμενες συναντήσεις θα έχουν ως εξής:
1) «Σύγχρονες “εναλλακτικές” μορφές οικογένειας». Εισηγητής: κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος (Επίκ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.).
2) «Βιοηθικά διλήμματα της τεχνητής ή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής». Εισηγητής: Αιδ. Πρωτ. Βασίλειος Καλλιακμάνης (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.).
3) «Πνευματικές, ψυχολογικές και ψυχοσωματικές επιπτώσεις των εκτρώσεων». Εισηγητής: Αιδ. Πρωτ. Χριστοφόρος Χρόνης (Δρ. Θεολογίας – Διδάσκων στη Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.).
4) «Σύγχρονη πραγματικότητα και προβληματισμοί στο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων». Εισηγητής: Δρ. Απόστολος Παπαλόης (Ad. Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου).
5) «Το πρόβλημα της ευθανασίας». Εισηγητής: Παν. Αρχιμ. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος (Ιεροκήρυκας Ι.Μ. Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Διευθυντής Γραφείου Νεότητας, Ιατρός).
6) «Προκλήσεις και προβληματισμοί γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη». Εισηγητής: κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος (Επίκ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.).
7) «Ποιμαντική προσέγγιση στις διαφυλικές σχέσεις».
Εισηγητής: Αιδ. Πρωτ. Αθανάσιος Γκίκας (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.).
8) «Η συμβολή της τρίτης ηλικίας στην αγωγή των παιδιών στην οικογένεια». Εισηγητής: Αιδ. Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός (Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Δρ. Θεολογίας – Καθηγητής Β΄/θμίας Εκπαιδεύσεως).
9) «Η πνευματική υποστήριξη στην σύγχρονη κοινωνία». Εισηγητής: Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης (Διευθυντής Ι.Π.Ε., Δρ Θεολογίας, LLB-LLM Νομικής, Ιεροκήρυκας Ι.Α.Α.)
Εν κατακλείδι, μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης, με αναφορά στον τρόπο αξιολόγησης των εκπαιδευομένων.