Με μεγάλη επιτυχία και ενεργή συμμετοχή ξεκίνησε την Δευτέρα, 12.12.2022 εξ αποστάσεως το επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (εξομολογητική)», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (ΙΠΕ) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».
Το νέο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα υλοποιείται, κατόπιν του Συμφώνου Συνεργασίας, μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και του ΙΠΕ, και είναι το δεύτερο κατά σειρά με πρώτο: «Πτυχές της Ελληνικής επανάστασης του 1821», το οποίο προσβλέπει στην ποιμαντική κατάρτιση και επιμόρφωση των στρατιωτικών ιερέων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας, σε θέματα βιοηθικής, σε πνευματικά και ψυχολογικά διλήμματα της εποχής κ.α.
Κατά την έναρξη του προγράμματος που έγινε εξ αποστάσεως μίλησε ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Παν. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β΄, Προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., για ευόδωση των σκοπών και των στόχων του νέου επιμορφωτικού προγράμματος, τονίζοντας παράλληλα την στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ του στρατού και του κλήρου στο πλαίσιο της θυσιαστικής διακονίας/προσφοράς υπέρ του προσώπου.
Εν συνεχεία ο π. Θεολόγος συνόψισε τους στόχους του προγράμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: « … Το πρόγραμμα αναδεικνύει τους προβληματισμούς που ανακύπτουν κάθε φορά σε κάθε θέμα ξεχωριστά, παρουσιάζει τις εκατέρωθεν απόψεις και καταθέτει τις απόψεις των ειδικών επί της τρέχουσας θεματολογίας με επικαιροποίηση των αρχών της ποιμαντικής αναλογίας και οικονομίας στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής ποιμαντικής».
Περαιώνοντας την ομιλία του ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε εν πρώτοις τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο για την ουσιαστική επικοινωνία και φιλοξενία, τον Διευθυντή της Θρησκευτικής Υπηρεσίας Ενόπλων Δυνάμεων Παν. Αρχιμ. Ταξίαρχο Μελέτιο Κουράκλη, αλλά και όλους ανεξαιρέτως τους στρατιωτικούς ιερείς για την ενάργεια της συμμετοχής τους και το ενδιαφέρον που δείχνουν κάθε φορά στα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Ακολούθως, εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ, χαιρετισμό απηύθυνε ο Παν. Αρχιμ. Μελέτιος Κουράκλης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Σώματος Στρατιωτικών Ιερέων, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και τις ευχαριστίες του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ενώ περιέγραψε με αδρές γραμμές το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, το οποίο με τη συμβολή της Εκκλησίας γίνεται περισσότερο καρποφόρο. Τόνισε δε την σπουδαιότητα της συνεργασίας με το Ι.Π.Ε κάνοντας ανασκόπηση στα οφέλη του προηγούμενου εκπαιδευτικού προγράμματος.
Ακολούθησε η πρώτη εισήγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος από τον Αιδ. Πρωτ. Βασίλειο Καλλιακμάνη (Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.), με θέμα: “Βιοηθικά διλήμματα της τεχνητής ή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής”.
Η συμμετοχή των στρατιωτικών ιερέων υπήρξε υποδειγματική και με πολλές επί της ουσίας παρεμβάσεις στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με εκατέρωθεν ευχές εν όψει της επικείμενης μεγάλης εορτής της Γεννήσεως του Κυρίου μας.
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 35 διδακτικές ώρες και θα ολοκληρωθεί σε 9 συναντήσεις.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις επόμενες συναντήσεις, εισηγήσεις θα παρουσιάσουν οι κάτωθι:
- Αιδ. Πρωτοπρ. Χριστοφόρος Χρόνης (Δρ Θεολογίας – Διδάσκων στη Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.).
- κ. Νικόλαος Κόιος (Αν. Καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης).
- κ. Τριαντάφυλλος Ντόσκας (Ιατρός Νευρολόγος, Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών).
- Αιδ. Πρωτ. Αθανάσιος Γκίκας (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.).
- κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α).
- Παν. Αρχ. Θεολόγος Αλεξανδράκης (Διευθυντής Ι.Π.Ε., Δρ Θεολογίας, LLB – LLM, Ιεροκήρυκας Ι.Α.Α.).
Η ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα γίνει με τον απολογισμό και την αξιολόγηση αυτού από τον Δ/ντή του Ι.Π.Ε.