Την Παρασκευή 15/9/2023 στη Θόλο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού παρουσιάστηκε η πρόοδος των εργασιών του Υποέργου 3 «Ανάπτυξη Τρισδιάστατων Παραγωγών» της Πράξης με τίτλο «Ψηφιοποίηση ιερών κειμηλίων Ενοριακών Ναών» με κωδικό MIS 5094994 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), η οποία υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως με ανάδοχο το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης από τον Ανάδοχο, όπου συμμετείχε ο Υπεύθυνος Πράξης Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Διευθυντής του Ι.Π.Ε. και η Ομάδα Εργασίας του Ι.Π.Ε., προβλήθηκε η πρόοδος των τρισδιάστατων ταινιών για την Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά με εικονική περιήγηση (Virtual Reality) στους χώρους του και παράλληλη εξιστόρηση της πορείας του μέσα στο χρόνο.
Αναλυτικότερα παρουσίαστηκε με την βοήθεια των ψηφιακών μέσων που προβλέπονται στο έργο (Virtual Reality, περιήγηση μέσω κάσκας, ξεναγήσεις 360ο) τα προσχέδια των κάτωθι αναμενόμενων εκροών του Υποέργου:
- Website – με ξεναγήσεις 360ο στα σημαντικότερα σημεία της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά
- Οπτικοποιημένα 3Δ κειμήλια που σώζονται στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, με συνοδευτική ιστορική περιγραφή
- Διαδραστική ολιγόλεπτη εικονική περιήγηση με τη βοήθεια κάσκας (VR Experience)
- 3D ταινία 45 λεπτών με ιστορική περιήγηση στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά.
Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να είναι κατάλληλο για στερεοσκοπική προβολή σε ειδικές εγκαταστάσεις εικονικού θεάτρου που προσφέρουν τη μέγιστη εμπειρία και διάδραση στο θεατή.
Σε όλο το έργο υπάρχει επιστημονική υποστήριξη στη δημιουργία σεναρίου και διαδικασία οπτικοποίησης του επιλεγμένου υλικού αναφορικά με τους ακόλουθους άξονες
- Περιήγηση στην Ιερά Μονή με έμφαση στην θεολογική, ιστορική και την αρχιτεκτονική της προσέγγιση
- Περιγραφή του εσωτερικού Διακόσμου της με έμφαση στη βυζαντινή τέχνη και καλλιτεχνική την ακτινοβολία του μνημείου
- Ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και ιστορία της ορθόδοξης αγιογραφίας με έμφαση στη Θεματική της αγιογραφίας σε σχέση με τον εσωτερικό διάκοσμο και τις θεολογικές προεκτάσεις της.
Ο θεατής θα λαμβάνει πληθώρα πληροφοριών τόσο για το ίδιο το μνημείο (σχεδιασμός, αρχιτεκτονική εξέλιξη, εσωτερική διάταξη, διάκοσμος, οικοδομικά υλικά κλπ.), καθώς επίσης και για το βυζαντινό πολιτισμό και την τέχνη (αρχιτεκτονική, μνημειακή ζωγραφική), όσο και για το κοινωνικό, θρησκευτικό και ιστορικό πλαίσιο στις αντίστοιχες χρονικές περιόδους. Έτσι, το έργο στοχεύει όχι απλώς στην αναπαράσταση μιας λαμπρής στιγμής της Ιεράς Μονής αλλά, παράλληλα, και στην τεκμηριωμένη αναπαράσταση της εξέλιξής του, και κατ’ επέκταση και του ιστορικού, κοινωνικού και πολιτισμικού πλαισίου στο οποίο δημιουργήθηκε και του οποίου αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο, σαν μία στοχευμένη εκπαιδευτική και συνάμα ψυχαγωγική εμπειρία.