Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου Β’, Προέδρου του ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, την Πέμπτη 18/1/2024 παρουσία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, παραδόθηκαν στους ιερείς της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης φορητοί υπολογιστές και αντίστοιχοι εκτυπωτές, από τον Δ/ντη του Ι.Π.Ε. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη.
Οι υπολογιστές περιλαμβάνουν προγράμματα και εφαρμογές προσαρμοσμένα στις ποιμαντικές, διοικητικές και υπηρεσιακές ανάγκες των ενοριακών ναών, μέσα από ένα εγκατεστημένο πληροφοριακό σύστημα που θα μπορεί εκτός των άλλων να συνδέει διοικητικές εργασίες των Ιερών Μητροπόλεων με τις Ενορίες τους στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος», που πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, με κωδικό MIS 520438.
Το έργο αφορά στην παροχή της απαραίτητης πληροφοριακής υποδομής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης, των Ι. Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων, της Ιεράς Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου και των 89 Ιερών Μητροπόλεων της ελληνικής επικράτειας , καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού σε 4.000 ενορίες (Ενοριακοί Ψηφιακοί Κόμβοι) και σε 106 Μητροπολιτικούς κόμβους (που αντιστοιχεί σε 346 σταθερούς υπολογιστές και 106 εκτυπωτικά πολυμηχανήματα) με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών της Εκκλησίας στους πολίτες, αλλά και τη λειτουργία αυτών ως εκπαιδευτικοί ψηφιακοί κόμβοι για τη διαρκή εκπαίδευση και ψηφιακή ενδυνάμωση των κληρικών και των λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας.
Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄ για την σπουδαία αυτή προσφορά στην Εκκλησία και τόνισε ότι, είναι χρέος όλων μας να αναγνωρίζουμε και να επισημαίνουμε, πως το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως είναι κατ΄ ουσία η πραγμάτωση του οραματισμού του Μακαριωτάτου, που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια για να υπηρετήσει κατ΄ αρχάς τις ανάγκες των ενοριών και των κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για να καλύπτει, σήμερα πλέον, σε υψηλότατο επίπεδο και με ποικιλόμορφο πλουραλισμό όσον αφορά στις προσφερόμενες υπηρεσίες, το σύνολο σχεδόν των Ιερών Μητροπόλεων του Ελλαδικού χώρου.
Ο Παναγιώτατος τόνισε την ανάγκη, στην σύγχρονη εποχή, την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, να βρεθούμε προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι, τόσο με πνευματική προετοιμασία, αλλά και τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές, ώστε να μπορέσουμε κάνοντας συνετή -όχι άκριτη και άκρατη χρήση- να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις, με πρώτιστο σκοπό να διακονήσουμε τις ανάγκες των ανθρώπων και για να έχουμε μία επιπλέον βοήθεια στις ποιμαντικές μας υποχρεώσεις.
Εξέφρασε δε την πεποίθησή του, ότι και δι΄ αυτού του τρόπου θα καλλιεργηθεί η συναίσθηση της ενότητάς μας, καθώς θα είναι ευχερής και απρόσκοπτη η επικοινωνία των ενοριών μεταξύ τους, αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο, με την κεντρική Διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και φυσικά με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως.
Στη συνέχεια, ευχαρίστησε θερμά τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, για την εργώδη και κοπιώδη συνεισφορά του στην συγκεκριμένη δράση, αλλά και για την σύνολη θυσιαστική προσφορά του από την θέση του Διευθυντού του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως.
Αναφέρθηκε στην μεταξύ τους παλαιόθεν συνεργασία και επεσήμανε την ανάγκη της συνέχισης του Έργου που επιτελεί το Ι.Π.Ε. Χαρακτήρισε τον π. Θεολόγο «ψυχή» του Ιδρύματος και του ευχήθηκε την κατ΄ άμφω υγεία και τα κρείττονα παρά Θεού.
Ακολούθως ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για την εξαιρετική φιλοξενία και τον πανοσιολ. Αρχιμ. π. Φώτιο Ζαρζαβατσάκη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης και Συντονιστή του Ι.Π.Ε. για την σημαντική συμβολή του στο έργο. Επεσήμανε ότι το ως άνω έργο έρχεται ως συνέχεια της θεωρητικής κατάρτισης που έχουν αποκομίσει οι ιερείς όλης της Ελλάδας μέσα από τα 82 τμήματα με θεματικό τίτλο «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» 28 ωρών, που υλοποιήθηκαν από το Ι.Π.Ε. και έδωσαν στους κληρικούς τους βασικούς άξονες διοίκησης και οργάνωσης της ενορίας με πνεύμα διακονίας και επί τη βάσει της κειμένης νομοθεσίας και θα αποτελέσει τον προθάλαμο ενός ακόμα μεγαλύτερου εγχειρήματος που αφορά στον ψηφιακό εγγραματισμό του ανθρώπινου δυναμικού της Εκκλησίας που σχεδιάζεται και πρόκειται να υλοποιηθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη διεύρυνση των γνώσεων των κληρικών της χώρας στις βασικές δεξιότητες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην εκπαίδευση στις ψηφιακές υπηρεσίες της Εκκλησίας και στην ψηφιακή ανάπτυξη στην ποιμαντική της ενορίας.
Η όμορφη αυτή εκδήλωση, έκλεισε με την παράδοση του πλουσίου υλικού στους υπευθύνους πατέρες, που περιλάμβανε για κάθε ενορία, έναν σύγχρονο φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, εκτυπωτή, ασύρματο «ποντίκι», τσάντα μεταφοράς και σχετικά αναλώσιμα.