Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, Προέδρου του ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παραδόθηκαν το εσπέρας της Δευτέρας, 5 Φεβρουαρίου ε.έ., παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, στους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως, φορητοί υπολογιστές και οι αντίστοιχοι εκτυπωτές από τον Δ/ντη του Ι.Π.Ε. Αρχιμ Θεολόγο Αλεξανδράκη.
Οι υπολογιστές περιλαμβάνουν προγράμματα και εφαρμογές προσαρμοσμένα στις ποιμαντικές, διοικητικές και υπηρεσιακές ανάγκες των ενοριακών ναών, μέσα από ένα εγκατεστημένο πληροφοριακό σύστημα που θα μπορεί εκτός των άλλων να συνδέει διοικητικές εργασίες των Ιερών Μητροπόλεων με τις Ενορίες τους στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος», που πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, με κωδικό MIS 520438.
Το έργο αφορά στην παροχή της απαραίτητης πληροφοριακής υποδομής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης, των Ι. Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων, της Ιεράς Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου και των 89 Ιερών Μητροπόλεων της ελληνικής επικράτειας, καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού σε 4.000 ενορίες (Ενοριακοί Ψηφιακοί Κόμβοι) και σε 106 Μητροπολιτικούς κόμβους (που αντιστοιχεί σε 346 σταθερούς υπολογιστές και 106 εκτυπωτικά πολυμηχανήματα) με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών της Εκκλησίας στους πολίτες, αλλά και τη λειτουργία αυτών ως εκπαιδευτικοί ψηφιακοί κόμβοι για τη διαρκή εκπαίδευση και ψηφιακή ενδυνάμωση των κληρικών και των λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνας ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β για την σπουδαία αυτή προσφορά στην Εκκλησία, τονίζοντας χαρακτηρίστηκα «ότι οι νέες τεχνολογίες και ηλεκτρονικές δυνατότητες μπορούν να προσφέρουν στην Εκκλησία μας ακόμα ένα μέσο στην πραγμάτωση του ποιμαντικού της έργου μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται λόγω των πρωτόγνωρων προκλήσεων και προβλημάτων της εποχής μας».
»Εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και επαρκώς καταρτισμένοι ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε όλη αυτή την ραγδαία μεταβολή και με την κατάλληλη οργάνωση και υποδομή να συμβάλλουμε στην περαιτέρω θεολογική έρευνα και εκπαίδευση. Η παρούσα δράση, η οποία έρχεται ως συνέχεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ι.Π.Ε.), μας δίνει αυτή την ευκαιρία ώστε κάθε ενορία εκτός από την προσωπική επαφή με το ποίμνιο να μπορεί να έχει και την διαδραστική επικοινωνία που τείνει το τελευταίο καιρό, κυρίως στους νέους και τα παιδιά μας, να επικρατήσει».
Καταλήγοντας ευχαρίστησε θερμά τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη για την δράση του αυτή αλλά και για την συνολική προσφορά και άοκνη δραστηριότητα του μέσα από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης, υλοποιώντας στο έπακρο τον σκοπό του προς όφελος της κοινωνίας.
Ακολούθως ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ουσιαστική συνεργασία και στήριξη και τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρ. π. Δημήτριο Αβδελά, Συντονιστή του Ι.Π.Ε στην Μητρόπολη για την σημαντική συμβολή του στο έργο.
Έπειτα ευχαρίστησε τους ιερείς για τη συμμετοχή τους, και έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την λειτουργία του κόμβου. Επισήμανε ότι το ως άνω έργο έρχεται ως συνέχεια της θεωρητικής κατάρτισης που έχουν αποκομίσει οι ιερείς όλης της Ελλάδας μέσα από τα 82 τμήματα με θεματικό τίτλο «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» 28 ωρών, που υλοποιήθηκαν από το Ι.Π.Ε. και προσέφεραν στους κληρικούς τους βασικούς άξονες διοίκησης και οργάνωσης της ενορίας με πνεύμα διακονίας και επί τη βάσει της κειμένης νομοθεσίας και θα αποτελέσει τον προθάλαμο ενός ακόμα μεγαλύτερου εγχειρήματος που αφορά στον ψηφιακό εγγραματισμό του ανθρώπινου δυναμικού της Εκκλησίας που σχεδιάζεται και πρόκειται να υλοποιηθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.
Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη διεύρυνση των γνώσεων των κληρικών της χώρας στις βασικές δεξιότητες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην εκπαίδευση στις ψηφιακές υπηρεσίες της Εκκλησίας και στην ψηφιακή ανάπτυξη στην ποιμαντική της ενορίας και αποτελεί καρπό της γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία.